Jak czyścić i dbać o estetyke naszych Skodinek

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Agamek12
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 9942
    • Ford

Panowie,
    pojawiła mi się opcja zakupu auta użytkowanego przez nałogowego palacza. Problem jest taki, że w aucie podobno mocno śmierdzi fajkami (to samochód teścia mojego znajomego - jeszcze go nie widziałem), a tapicerka auta wykonana jest ze skóry. Czy istnieje możliwość skutecznego usunięcia smrodu?
    Adam... Używam:
    Rolka: e11FL 97KM/130Nm
    Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Big
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 6389

Zamieszczone przez skipper.u
      kiedy myć szamponem z woskiem a kiedy bez wosku?
      Sorry, ale nie rozumiem pytania.
      Tzw. "szampon z woskiem" to czyty chwyt reklamowy. Nawet jesli jest to produkt tak renomowanej firmy jak Meguiars, to nic ci to nie da.
      Czarny Elegance

Komentarz

• skipper.u
        Rider
        • 2011
        • 480
        • Superb III (3V3)
        • CGGA 1.4 MPI 80 KM

o kurcze to niepotrzebnie zamówiłem, zawsze myłem tym gold class i podkusiło mnie kupić jeszcze z tym woskiem...

Komentarz

• natash
          RS
          • 2011
          • 2599

Nietypowe, ale zimowe pytanie. Czym czyścicie podszybie ze śniegu, zmiotką ciężko to wygarnąć, potem człowiek jedzie, zapomni się że tam został śnieg, chcę przemyć szyby, a spryskiwacz wtapia się w ten śnieg, zamarza i na podszybiu lód... Wycieraczek nie da się podnieść, dopiero jak się wsadzi kluczyk, potem znowu trzeba je opuścić, żeby nie zajumali.

Komentarz

• Big
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 6389

Zamieszczone przez natash
            Czym czyścicie podszybie ze śniegu,
            Ręką. Po prostu wymiatam śnieg ręką.
            Czarny Elegance

Komentarz

• natash
              RS
              • 2011
              • 2599

Też tak robię, ale przy -10 lub więcej nawet w rękawiczkach jest to mało komfortowe :P.

Komentarz

• demmsi
                Elegance
                • 2011
                • 966
                • Octavia II combi (1Z5)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Lepsze rekawiczki kup bo inaczej sie nie da wyczyścić :szeroki_usmiech

Komentarz

• natash
                  RS
                  • 2011
                  • 2599

Komentarz

• zaiks
                    Classic
                    • 2012
                    • 26

Ano chyba się nie da rzeczywiście. Ja mam takie stare skórzane, rękawice motocyklowe na zimę sprawdzają sie i juz nie jedną zime przetrzymały tak wykorzystywane

[ Dodano: Sro 13 Mar, 13 20:24 ]
                    Zamieszczone przez Agamek12
                    Panowie,
                    pojawiła mi się opcja zakupu auta użytkowanego przez nałogowego palacza. Problem jest taki, że w aucie podobno mocno śmierdzi fajkami (to samochód teścia mojego znajomego - jeszcze go nie widziałem), a tapicerka auta wykonana jest ze skóry. Czy istnieje możliwość skutecznego usunięcia smrodu?
                    Będzie ciężko raczej. Już to przerabiałem i to nie była skórzana tapicerka. Samochód był wyprany w środku cały a i tak śmierdziało. Możesz próbowac specyfikami do skóry czyszczącymi a poza tym wiem że dobrym sposobem jest wsypanie ziarenek kawy do woreczka lnianego i za siedzenie albo w jakieś takie miejsce w środku gdzie przeszkadzać nie będzie . To dobry sposób na wywabianie smrodków. Z tym że nie ma gwarancji jesli chodzi o zapach po papierochach. Możesz spróbować wyczyścić skórę duragloss http://www.detailer.pl/sklep/25-dura...r-shampoo.html ma przyjemny zapach więc może sie chociaz zrównoważy Powodzenia

Komentarz

• Big
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 6389

Własnie skończyłem detailing swojej Univegi, czyli roweru 8)
                      Rama, korby, kierownica, sztyca podsiodłowa po umyciu oczyszczone została glinką. Na to poszedł podkład od Megsa Step II, a wszystko zostało zabezpieczone woskiem Collonite 476s.
                      Opony zostały potraktowane drssingiem Megsa Endurance High Gloss.
                      Teraz czekam na wiosnę
                      Czarny Elegance

Komentarz

• piotrek_os
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 8162
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Big
                        woskiem Collonite 476s
                        ten wosk naprawde długo trzyma :diabelski_usmiech

Zamieszczone przez Big
                        Teraz czekam na wiosnę
                        zimowki se zapodaj
                        Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• demmsi
                          Elegance
                          • 2011
                          • 966
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Big
                          Własnie skończyłem detailing swojej Univegi, czyli roweru 8)
                          Zboczeniec :czerwona: :diabelski_usmiech

Komentarz

• cysterniarz
                            RS
                            • 2008
                            • 1887
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez Big
                            Rama, korby, kierownica, sztyca podsiodłowa po umyciu oczyszczone została glinką. Na to poszedł podkład od Megsa Step II, a wszystko zostało zabezpieczone woskiem Collonite 476s.
                            Opony zostały potraktowane drssingiem Megsa Endurance High Gloss.
                            Teraz czekam na wiosnę
                            qżwa Big, osiągnąłeś 4 sopień zboczenia, tj wtajemniczenia :lol:
                            Ja lepiej nie będę pokazywał zdjęcia mojej kozy bo to w sumie skorupa błota -co się wysuszy to się wykruszy :lol:
                            Big szkoda czasu na czekanie na wiosnę, na śniegu to jest fun, jak się narciarzy biegowych wyprzedza

Dobra teraz pytanie totalnego lajkonika. Kupiłem glinkę bit hamber soft. W pudełku klocek gliny z unoszącym się w powietrzu pudrem. Czy trza to jakoś przygotować przed czyszczeniem? ugniatać? gorąca woda? czy jakieś inne zabiegi bo to będzie moje pierwsze glinkowanie ops: google pokazuje tylko sam proces z lubrykantem.

Komentarz

• Big
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 6389

Zamieszczone przez piotrek_os
                              zimowki se zapodaj
                              Dobry pomysł, bo śniegu w Lublinie od choroby (i zapowiadają kolejne opady), a mnie już ciągnie na rowerek 8)
                              Czarny Elegance

Komentarz

• endryu
                                RS
                                • 2006
                                • 3777
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez piotrek_os
                                ten wosk naprawde długo trzyma
                                dobry (dla leniwych ) jest również Collinite 845. Stosowałem na autko w październiku ubiegłego roku do końca lutego, po myciu dobrze trzyma się na nadwoziu :!:
                                Załączone pliki
                                O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                                O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                                =================================================

Komentarz

• idas
                                  Elegance
                                  • 2006
                                  • 828

Zamieszczone przez zaiks
                                  Ano chyba się nie da rzeczywiście. Ja mam takie stare skórzane, rękawice motocyklowe na zimę sprawdzają sie i juz nie jedną zime przetrzymały tak wykorzystywane

[ Dodano: Sro 13 Mar, 13 20:24 ]
                                  Zamieszczone przez Agamek12
                                  Panowie,
                                  Będzie ciężko raczej. Już to przerabiałem i to nie była skórzana tapicerka. Samochód był wyprany w środku cały a i tak śmierdziało. Możesz próbowac specyfikami do skóry czyszczącymi a poza tym wiem że dobrym sposobem jest wsypanie ziarenek kawy do woreczka lnianego i za siedzenie albo w jakieś takie miejsce w środku gdzie przeszkadzać nie będzie . To dobry sposób na wywabianie smrodków. Z tym że nie ma gwarancji jesli chodzi o zapach po papierochach. Możesz spróbować wyczyścić skórę duragloss http://www.detailer.pl/sklep/25-dura...r-shampoo.html ma przyjemny zapach więc może sie chociaz zrównoważy Powodzenia
                                  Ozonowanie nie pomoze?
                                  VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
                                  VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline

Komentarz

• zak14
                                    Rider
                                    • 2011
                                    • 605
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Big
                                    Własnie skończyłem detailing swojej Univegi, czyli roweru
                                    Ja się po sezonie do nart z polerką będę przymierzał :diabelski_usmiech
                                    Octavia 2 FL Combi 1.9 BXE

Komentarz

• Big
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 6389

Zamieszczone przez demmsi
                                      Zboczeniec
                                      Zamieszczone przez cysterniarz
                                      qżwa Big, osiągnąłeś 4 sopień zboczenia, tj wtajemniczenia
                                      Haha, sam sobie tak pomyslałem, choc to nie pierwszy raz kiedy mój rower przechodzi proces detailingu :twisted:
                                      Big szkoda czasu na czekanie na wiosnę, na śniegu to jest fun, jak się narciarzy biegowych wyprzedza
                                      Wiem, kiedys jak trenowałem kolarstwo górskie, to jeździło sie cały rok, a wręcz w zimie mieliśmy nawet zawody. Ale to było kiedyś. Człowiek był duzo młodszy i sie chciało.
                                      Dobra teraz pytanie totalnego lajkonika. Kupiłem glinkę bit hamber soft. W pudełku klocek gliny z unoszącym się w powietrzu pudrem. Czy trza to jakoś przygotować przed czyszczeniem? ugniatać? gorąca woda?
                                      Ułamujesz kawałek glinki. Ugniatas zja w palcach. następnie psikasz na czyszczony element lubryfikatem, aby glinka miała poślizg. Po czy, przeszuwasz glinkę po czyszczonym elemencie naciskajac na nią opuszkami palców. robisz to do chwili, az poczujesz że element jest gładki i glinka ślizga się po nim bez zadnych oporów. Będiz eto oznaczało, że element został prawidłowo wyczyszczony.
                                      Czarny Elegance

Komentarz

• cysterniarz
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 1887
                                        • Octavia II combi (1Z5)
                                        • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez Big
                                        Ugniatas zja w palcach...
                                        dziękować

kiedy ta wiosna ad:

Komentarz

• gusiak11
                                          L&K
                                          • 2013
                                          • 1362
                                          • Ford

Zamieszczone przez Big
                                          Po czy, przeszuwasz glinkę po czyszczonym elemencie naciskajac na nią opuszkami palców. robisz to do chwili, az poczujesz że element jest gładki i glinka ślizga się po nim bez zadnych oporów. Będiz eto oznaczało, że element został prawidłowo wyczyszczony.
                                          Bywa czasem tak że element jest tak zasyfiały asfaltami etc. że należy glinke wygnieść na placek i złamać na pół ( ma ona takie właściwości że w swoim składzie rozpuszcza asfalty etc.) i psikając "lubrykantem" polerować dalej.
                                          http://carsdetailing.blogspot.com/

Komentarz

• idas
                                            Elegance
                                            • 2006
                                            • 828

Szukam nowego wosku do mojego czerwonego (Amaryllis) Golfa.
                                            Do tegj pory uzywalem Megsa #26. Puszka mi sie wlasnie skonczyla.
                                            Jaki produkt moze byc dobry dla takiej czerwieni?
                                            Dzieki za porady.

Komentarz

• Big
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 6389

idas, czego oczekujesz od wosku ? Trwałości, połysku, czy podkreślenia głębi koloru? Wolisz sealent, czy wosk naturalny? Jaki masz budżet?
                                              Czarny Elegance

Komentarz

• idas
                                                Elegance
                                                • 2006
                                                • 828

Interesuje mnie jak najtrwalsza ochrona lakieru.
                                                Nie mam nic przeciwko naturalnemu woskowi Uważasz, że która grupa jest lepszym rozwiązaniem biorąc pod uwagę powyższy warunek?
                                                Jeśli będziesz tak dobry i zarzucisz mi kilka propozycji w różnych przedziałach cenowych, to zastanowię się co dla mnie może być najlepsze.
                                                Generalnie byłbym wdzięczny za jakąś propozycję, która nie pyli To dla mnie było trochę drażniące w przypadku #26.

Komentarz

• Big
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 6389

Zamieszczone przez idas
                                                  Interesuje mnie jak najtrwalsza ochrona lakieru.
                                                  Taką dobrą budżetową propozycją będzie wosk Collonite 476S, lub Meguiars Mirror Glaze 16" - to grupa do 100 zł. Można spróbować też DoDo Juice Orange Crush, ale z tego co słyszałem, to nie są to zbyt trwale woski, a Tobie na trwałości zależy.

Jeśli coś z wyższy półki to polecam Zymol Titanium 395 zł , lub Swisswax Shield 570 zł.
                                                  To tak na szybko.
                                                  Czarny Elegance

Komentarz

• idas
                                                    Elegance
                                                    • 2006
                                                    • 828

Ktos na forum handluje Zymolem lub Swisswaxem?

Komentarz

Pracuję...